De nieuwe wet, afgekort onder de naam WAB, hoort volgens de Minister balans te brengen in de arbeidsmarkt. Kort samengevat betekent de WAB het volgende:
- De arbeidsduur voor tijdelijke contracten gaat van 2 naar 3 jaar. Maar er mogen nog maar steeds 3 contracten in die periode worden geboden. De bekende 7,7,6 (maanden) zal dan wel 12,12,11 of 7,12,16 worden.
Toch best lastig om voor tijdelijke contracten te geven, zeker als ze zo lang duren. Het wordt googelen met getallen. Of dit nu het vertrouwen wekt bij de kandidaat die men graag wil gaan aannemen, ik betwijfel het.\
De Transitievergoeding gaat in vanaf de 1e dag
Prima om kandidaten te helpen als het even niet meer lukt, bij het vinden van een nieuwe passende baan. Deze verantwoordelijkheid past bij een goede werkgever. In de praktijk voorzie ik veel discussie over deze vergoeding omdat bedrijven verschillen van mening over de rechten die medewerkers achteraf menen te moeten claimen. En de manier waarop we afscheid gaan nemen van medewerkers wordt weer een beetje schimmiger? In mijn optiek is er maar een doelgroep die hiervan zal profiteren, dat zijn de advocaten.
Nieuwe en hogere WW premie voor flexcontracten
Het maakt niet veel meer uit of de flexkracht een tijdelijke overeenkomst krijgt via de werkgever, volgens eerder genoemd punt 1) of dat deze in dienst is van een uitzendbureau. Feit is dat de werkgeverspremie voor de WW 5% hoger zal liggen voor elk type flexcontract, dan voor een vaste medewerker. Of werkgevers daarmee meer mensen, sneller een vast contract zullen geven?
WAB-payroll staat nu in de wet
WAB payroll betekent dat de medewerker die via een payrollbureau wordt gedetacheerd, exact dezelfde arbeidsvoorwaarden zal krijgen als een medewerker in eigen dienst. Een prima regel, die overigens via de inlenersbeloning al lang werd gevolgd, om verschillen in de organisatie kleiner te maken. Feit is wel dat veel uitzendorganisaties niet in staat zijn het eigen bedrijfspensioen aan te bieden. De Minister gaat nog komen met voorstel om dit op te lossen. Tot die tijd mag het vertrouwde STIPP pensioen worden aangeboden. En payroll is nu eindelijk een wettelijk fenomeen.
Veel veranderingen, maar of ze ook daadwerkelijk de voordelen voor de arbeidsmarkt gaan opleveren, waag ik te betwijfelen. Wel leggen wij u graag uit wat dit voor u en uw organisatie in 2020 gaat betekenen.
Voor meer informatie belt u naar 038-4674200 of gaat u naar de contactpagina.